Hoppa till innehåll →

Tips om de perfecte werknemer te vinden

Waar vind je het juiste personeel? Onder perfecte werknemer mag je begrijpen dat de werknemer helpt om de doelstellingen van het bedrijf zo efficiënt mogelijk te behalen. Uiteraard werk je dan het best met mensen die zo min mogelijk problemen veroorzaken. Gedrag doet er dus zeker toe. Het personeel speelt namelijk een hele belangrijke rol in het algemeen succes van een bedrijf of organisatie, voornamelijk dan de Human Resource Manager. Welke de belangrijke vaardigheden bij Human Resource Management zijn, lees je elders op deze site. Hieronder volgen enkele tips om het gewenste personeel te vinden en te behouden.

Werving en selectie

Het vinden van de ideale werknemer begint al bij de werving en selectie. Met de vereisten die worden gesteld, worden bepaalde mensen die niet capabel genoeg zijn uitgesloten. Formuleer dus duidelijk wat u zoekt en verwacht, vooral als het gaat om zaken als werkervaring en opleiding. Die zijn duidelijk en meetbaar. Tijdens het sollicitatie-gesprek wordt het proces van werving en selectie voortgezet. Uit een persoonlijk gesprek van 30 minuten kan al veel opgevangen worden. Het is belangrijk dat de sollicitatie ook gebeurt onder leiding van iemand die hier weet van heeft zoals de human resource manager. Werkzoekenden doen meestal veel moeite voor een sollicitatie-gesprek en presenteren zich dan van hun beste kant, omdat ze de job graag willen. Het kan daarom soms lijken alsof iedereen wel goed genoeg is. Hierdoor is het soms nodig om een tweede of derde gesprek te voeren.

Hulp van eigen personeel en sociale media

Verder kan je je eigen personeel ook inzetten bij het wervingsproces. Zij zullen dan binnen hun eigen netwerken uitkijken naar iemand die past bij het functie-profiel. U kunt dit stimuleren door bijvoorbeeld een bonus uit te keren in geval van succesvolle werving. U kunt ook via sociaal media opzoek gaan naar personeel. Veel bedrijven hebben een pagina op een sociaal netwerk waar een vacature kan geplaatst worden. Het voordeel is dat nog voordat u de persoon heeft uitgenodigd voor een sollicitatie-gesprek u al kunt piepen op zijn of haar account om alvast een beeld te krijgen. U kunt ook zeker zakelijke netwerk sites zoals Linkedin raadplegen. Verder kunt u hulp in roepen van uitzendbureaus.

Ander handige tips

Bij het vinden van goed personeel speelt zeker ook uw aanbiedingen een rol. Er is een onomwonden link tussen wat u aanbiedt en wat u kunt verwachten. Hoe groter uw aanbod, hoe meer u kunt verwachten. Sowieso moet u al voldoen aan de wettelijk gestelde verplichtingen als werkgever zoals medische voorzieningen. Maar daarnaast spelen ook de andere zaken een rol. Als uw aanbod voor het salaris bijvoorbeeld veels te laag is, zal iemand die zich bewust is van zijn of haar kwaliteiten niet gauw bij u solliciteren. Ook indien u als ondernemer bijvoorbeeld de reputatie heeft u werkgevers niet met respect te behandelen, zal dit zeker ook nadelig werken bij het vinden van goed personeel. Uw reputatie en dat van het bedrijf moet zeker ook goed zijn indien u goed of perfect personeel wilt aantrekken. Het mes snijdt aan twee kanten.