Hoppa till innehåll →

Belangrijke vaardigheden bij human resource management

Vind en ontwikkel je talenten op het werk met hulp van de human resourcemanager. Human Resource Management is de Engelse benaming voor de afdeling binnen een bedrijf die zich bezighoudt met personeel en alles wat daarbij komt kijken. De functie van Human Resource medewerker is een staffunctie wat betekent dat je de directie ondersteunt door onder andere een adviserende rol. Er is een HBO-opleiding die je kunt volgen als je Human Resource Manager wilt worden. Er zijn een aantal vaardigheden die je onder de knie moet krijgen, wil je een geslaagd HRM-medewerker zijn. Hieronder bespreken we enkele van deze vaardigheden.

Adviseren

Iedere organisatie opereert volgens een bepaalde strategie. Deze strategie moet worden omgezet naar specifiek personeelsbeleid. Het is niet alleen het omzetten naar beleid, maar ook het uitvoeren daarvan wat bij je taken behoort. Vaak heb je een bepaald budget waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat je over cijfermatig inzicht beschikt zodat je weet wat er binnen je budget past. Je hebt als hr-medewerker een staffunctie wat betekent dat je niet veel macht hebt. Met goede communicatievaardigheden zoals overtuigingskracht zal je het management van je standpunt moeten overtuigen.

Analyseren

Voordat je een goed advies kunt uitbrengen, zullen het probleem, de doelstellingen en de mogelijkheden moeten worden onderzocht. De bron van een probleem is vaak niet met een punt te omschrijven. Een grondige analyse van het ontstaan van een probleem en de mogelijkheden die je hebt om het op te lossen, zijn dan ook essentieel. Je kunt het management niet overtuigen als je geen grondige analyse van een probleem hebt.

Plannen en organiseren

Er komt als human resourcemanager veel op je bordje te liggen en om zo efficiënt mogelijk te werken en al je taken op tijd af te krijgen, moet je goed kunnen plannen. Werkzaamheden plannen en organiseren zijn vooral erg belangrijk als je ingewikkelde taken moet uitvoeren en complexe problemen moet oplossen. Maak een duidelijk plan met daarin wat er wanneer gedaan moet worden en wie je daarbij inschakelt.

Omgang met mensen

Het mag duidelijk zijn dat je als human resourcemanager met mensen om moet kunnen gaan. Je moet een extra zintuig ontwikkelen waarmee je feilloos de stemming van de medewerkers kunt aanvoelen. Zit iemand niet lekker in zijn vel, is er in de privésfeer iets aan de hand? Maar denk ook aan het voeren van sollicitatiegesprekken en het signaleren van opgeblazen feiten door een sollicitant. Ook moet je subtiele signalen kunnen oppikken en op basis daarvan actie ondernemen. Bovendien kun je mensen stimuleren en motiveren om het beste uit zichzelf te halen.

Integriteit

Als er iets is wat je als human resourcemanager moet kunnen, dan is het wel discreet zijn. Integriteit is ontzettend belangrijk, want je krijgt nogal wat vertrouwelijke informatie onder ogen. Het is jouw taak om de privacy van medewerkers te bewaken en ervoor te zorgen dat je op de juiste manier omgaat met vertrouwelijke informatie. Geen sappige roddels aan collega’s vertellen dus.